maandag 21 mei 2012

The end


In het midden van de nacht moeten Rachel en Adam het derde deel van de triskelion gaan halen in het laboratorium van de filmploeg, het parochiehuis. Als ze daar aankomen zien ze Chris Dalton, filmregisseur, en Laura in de auto stappen.

'Doe die deur dicht en dan gaan we. Eens kijken of we nog iets te drinken kunnen krijgen voordat die tent sluit...'
Dalton liep naar de auto en Rachel en Adam doken nog iets dieper weg. Ze zagen dat Laura de sleutels uit haar zak haalde, maar toen verstijfd bleef staan en naar de achterkant van de auto tuurde, alsof ze hen in de schaduw had zien bewegen. Alsof ze hen recht aankeek.
'Kom je nog?' riep Dalton, terwijl hij de motor startte.
'Je bent niet wijs', schreeuwde Laura over de herrie heen. 'We mogen het niet houden...'
Dalton negeerde haar en liet de motor loeien.
Laura keek naar de deur van het parochiehuis. Ze leek een moment te aarzelen, draaide zich toen weer om, rende naar de auto en klom voorin. Kluiten modder en gras opspattend scheurde de auto weg over het grindpad van de kerk.
Rachel en Adam wapperden hoestend de uitlaatgassen weg en toen de achterlichten van de auto in de verte waren verdwenen, liepen ze het laatste stukje naar het donkere parochiehuis.
Adam duwde de deur open. 'Ze is vergeten hem af te sluiten', zei hij.
'Misschien.' Rachel herinnerde zich de uitdrukking op Laura's gezicht en ze vroeg zich alsof ze de deur opzettelijk open had gelaten, voor hen.

Dit is wel handig voor de tweeling dat ze niet meer moeten proberen de deur open te krijgen. Alleen vraag ik me wel af waarom Laura de deur had open gelaten. Wou ze dat de tweeling het derde deel stal?

Adam en Rachel zoeken in het parochiehuis verder naar de derde en laatste cirkel van de triskelion.

Terwijl Jacob Honeyman door Hilary Wing wordt overhoort omdat hij samenspant met de tweeling.
Uiteindelijk wordt hij zelfs in zijn eigen schuur opgesloten en dan steken handlangers van Wing de schuur in brand.

Maar net als Honeyman hadden ze weinig keus. Er was nu geen weg meer terug.
Wings mannen droegen de jerrycans naar de oude schuur en overgoten de deur en de zijkanten met benzine.
'Vertel me waar ze zijn en je kunt je bed weer in', schreeuwde Wing. Jacob Honeyman, die binnen in een donker hoekje tussen de houtblokken en spinnen was weggekropen, hoorde het gespetter van de vloeistof en rook de brandlucht die onder de deur door kroop.
'Ik versta je niet', zei Wing.
Honeyman begon te krijsen.

Hier zie je duidelijk dat Wing geen gevoelens heeft en dat de handlangers van Wing ook schrik van hem hebben, want eigenlijk willen ze de schuur niet in brand steken. Zeker niet als Jacob er in vastzit.

De schuur staat in brand en Jacob zit er in vast... 
Ineens verschijnt Gabriël in een soort glazen stolp zodat de rook en het vuur om hem heen beweegt.

Gabriël stak een hand uit. 'Kom maar,Jacob...'
...
Honeyman kwam wankelend naar buiten, met zijn beblaarde handen als een zombie voor zich uit gestrekt.
...
Hij stond op en keek om zich heen.
Gabriël was nergens te bekennen.

Dit vind ik een vreemd en leuk stukje omdat Gabriël eigenlijk geen stolp om hem heen had.
En zeker omdat niemand, behalve Honeyman, weet wie dat hem heeft gered.

Opeens komt Dalton binnen. Hij doet zijn hand open en daar ligt... het derde deel van de triskelion.

Hij strekte een arm en opende zijn vuist, zodat de gouden sikkel zichtbaar werd. 'Niet toevallig dit?' Adam deed een stap naar voren en de vuist sloot zich. 'Dat dacht ik niet.'
Hij is niet van u', zei Rachel.

Hier zien we dat Chris Dalton, de vriendelijke filmregisseur, ook alleen maar uit is op de triskelion. De opgravingen maken voor hem niets uit. Zolang de triskelion er maar is.

Ondertussen rijdt Hilary Wing naar de krijtcirkel. Maar ineens staat Gabriël daar voor hem op de weg. Hilary denkt dat hij hem gewoon kan dood rijden. Hij was toch al van plan geweest hem te vermoorden.

Vijftig meter voor hem hief de jongen zijn armen, alsof hij op hem wachtte. Hilary Wing boog zich over het stuur en stoof recht op hem af. Schreeuwend van razernij en opwinding reed hij op de jongen in, totdat hij, een paar tellen voor de botsing, de macht over het stuur verloor. Hij klampte zich er uit alle macht aan vast, maar het schokte onder zijn handen alsof het een eigen leven leidde. Hij was machteloos.

Hilary Wings motor vatte brandt en hij gaat dood.

Gabriël kan dus ook zonder medelijden mensen vermoorden. En hij heeft nog meer krachten. Volgens mij kan hij alles wat hij maar wil.

Gabriël, Rachel, Adam en Dalton staan aan de krijtcirkel. Adam moet van Dalton de twee andere delen van de triskelion gaan halen. Dalton krijgt ze en ze smelten samen. Maar in de verkeerde handen is de triskelion dodelijk. Dus is Dalton ook dood.

Door de triskelion verandert Gabriël in de ridder uit hun dromen, hun voorvader. En uit een straal wit licht die uit de triskelion komt, verschijnt het meisje uit hun dromen. Dat zijn hun voorouders. Gabriël was gekomen om dit alles mogelijk te maken.

Eventjes later komt hun moeder samen met Laura hen ophalen met de helikopter. Ze gaan terug naar huis. En laten het hele avontuur achter zich...

Ik vind dat dit boek een heel mooi einde heeft. En dat alles ook duidelijk wordt wat er gebeurt. Ik vond het boek fantastisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten